Suncat's 
- är en certifierad uppfödning enligt SVERAKs nya utbildningsprogram. 
Här kan du läsa vad detta innebär https://www.sverak.se/certifiering/
- har tillstånd av Länsstyrelsen 
- är registrerad som "anläggning" hos Jordbruksverket 

2023 – ett jubileumsår! 40 år med stamnamnet Suncat’s
1983 fick jag som 15 åring mitt stamnamn och den första kullen föddes i augusti samma år.
Så mycket glädje denna hobby och livsstil ger.
Kärleken till katterna härliga vänner
Visst har det också varit flera jobbiga utmaningar genom åren. Utan tjockt pannben och familj och vänners stöd hade denna passion inte varit möjlig under så många år.
Men jag är redo nu kör vi 10 år till

Om mig 
Mitt namn är Ulrika Stefansson och jag  har sedan 1983 stamnamnet Suncat's. Passionen är rasen brittiskt korthår och då framför allt i färgvarianten vitfläckar. Avel med vitfläckar är helt beroendeframkallande, ingen  kull är den andra lik! Under en kort tid födde jag även upp perser, men det var britterna som vann mitt hjärta.

Över 45 år med katter, det är lång tid! Det hela började redan när jag som 9 åring fick min första huskatt. Tillsammans med min mamma besökte jag en kattutställning och blev helt fast! Sedan dess har katterna varit mitt stora fritidsintresse. Kärleken till katterna har nu gått vidare till min egen familj.

Tillsammans med min man Janne och vår yngsta son bor vi i ett mindre samhälle, Irsta, utanför Västerås. Just nu finns här hemma sex katter i åldern 1 år  till 14 år. Till min stora glädje har intresset för katter och uppfödning smittat av sig till min dotter Linnea. Linnea har sedan 2015 ett eget registrerat uppfödarnamn SE*Nínims. Här finns hennes hemsida 

Suncat´s är en  uppfödning med vanligtvis 2-4 kullar per år. Katter som inte längre är aktiva i avel stannar nästan alltid kvar i familjen vilket innebär att kattfamiljen periodvis till största delen består av pensionärer.

Eftersom  varje katt kräver sin individuella skötsel är det viktigt för mig att inte ha för många katter. För att ändå kunna driva aveln vidare samäger jag ofta katter tillsammans med goda vänner till familjen. Det har under åren fungerat mycket bra! Däremot svarar jag alltid nej på frågan att "sätta katter på foder" till personer jag inte känner.

Suncat's historia 
1979 fick jag Klösa -Maja, svartsköldpadd/vit huskatt. Hennes bakgrund  vet jag ingenting om, men jag började att ställa ut henne med mycket god framgång som huskatt.  Jag fick rådet att försöka novisgodkänna henne som raskatt för rasen europe/britt. På denna tid var dessa raser sammanslagna. 
Det lyckades, och då kom tankarna på kattungar. Det var precis när europeer och britter skulle separeras till två olika raser.  Eftersom jag föredrog den rundare typen beslutade jag att Klösa-Maja skulle kvarstå som brittiskt korthår.  Det är ett val jag aldrig ångrat! 

1983 föddes den först Suncat’s kullen. Klösa-Maja parades med Cleo's Charlie, blå. En av ungarna blev som jag har förstått Sveriges första blåsköldpadd/vita britthona.  1985 gjorde jag om denna parning igen och  ur den kullen jag behöll Petite Fleur, blåsköldpadd,  eftersom jag tyvärr inte fick någon ny vitfläckshona  den här gången.

Avelsmaterialet var litet och att importera var inte lätt  på den tiden, särskilt om man som jag hade en ovanlig  färgvariant. 1988 var det därför dags för kontrollavel mellan Petite Fleur och perserhanen Skepparkattens Iwanhoe,  creme/vit. Vid ungefär samma tidpunkt gjorde  flera andra brittuppfödare inparning med perser för att få bla vitfläckar. 

Parningen mellan Petite Fleur och Iwanhoe resulterade i 4 vitfläckar - BINGO!
Jag behöll Pearl of Passion, blåsköldpadd/ vit hona . Pearl of Passion kom att betyda mycket för min avel. Med henne fick jag en helt annan färgfördelning än tidigare med mycket mera vitt på ungarna. Hon fick  fem kullar, där bland andra  Ebony and Ivory ,  svart/vit harlekin hane, och Magical Chess,  svart/vit hona, som kom att gå vidare i min avel.

1994 parades Magical Chess med Pirot Tough Guy och jag behöll  Lady Starlight ,  blåsköldpadd /vit hona .

1996 parades Lady Starlight med S*Brittannica's Long John Silver, svart-vit harlekin.   Ur den kullen behöll jag Sweet for my Sweet , svartsköldpadd/vit harlekin hona . 
Britta, som hon kallades hemma, blev mor till flera underbara vitfläckar tillsammans med hanarna EC S*Luddkolts Donald Dunvegan och S*Applecat's Bullshot. Några av hennes fina avkommor som jag bör nämna är Aha, creme/vit harlekin hane, Layla och Applepie, blåsköldpadd/vita harlekin honor  och  Jul'iana, blåsköldpadd /vit  hona , som alla gick vidare i avel. Själv behöll jag Jul'ia , creme/vit och Almost  Unreal,  svartsköldpadd / harlekin hona. Sedan har det bara rullat på. Nya planer, nya generationer

Passionen går vidare!
Kattuppfödning, en hobby? Nej,  det här är något mera! Vi kan kalla det en kombination av galenskap och livsstil .

Tack alla ni som har stöttat och stöttar i med och motgångar!

  • Klösa-Maja
  • Petite Fleur
  • Pearl of Passion
  • Magical Chess
  • Ebony and Ivory
  • Lady Starlight
  • Sweet for My sweet
  • S*Luddkolts Donald Dunvegan
  • Jul'ia
  • Almost Unreal